強烈譴責「香港網存討論區」擅自更改香港網絡大典內容

本站以及永恆討論區 etnForum 創辦人 A. Akiyama 在此強烈譴責「香港網存討論區」擅自更改香港網絡大典有關本站的內容。

其更改手法沿用本站歷史資料,但網址卻更改成該站的。本站從來沒有關閉過,也沒有易手過,而該網站名稱和我們的網站名稱是略有不同。
顯而易見是借意宣傳自己的討論區,又或者其贊助商 HEHEHost。
或者已經有一定數量的網頁寄存業者已申請成為該站會員,但我們亦要重申我們並沒有結束營運本站。香港亦不需要第三個網頁寄存討論區,請各位網頁寄存業者明鑑。

HKWHF 以及 A. Akiyama

--------
補充︰
(2014-12-10 19:45) 是次譴責只針對 hkhostforum 的行為,並非針對其贊助商 HEHEHost,希望各位會員不要偷換概念。
hehehost?咩黎o加?
...
頭先去左EVCHK睇
原來唔係.com果個
仲整個第三出黎...
原帖由 v998 於 2014-12-7 11:13 發表
hehehost?咩黎o加?
...
頭先去左EVCHK睇
原來唔係.com果個
仲整個第三出黎...

簡直離譜,但網典管理員已經禁言佢一個月。
其實他是想藉這裡上位吧?

還有那網站什麼已收到回應的網存公司, 好像我也有份 ...
但我就沒有聯絡過他了, 電郵確是收過一封。
在那邊註冊了一個帳號結果連電郵都收不到 ...

這裡有三點想大家思考一下:
1. 既然他發佈假消息指數十間已接觸他, 我們是否可以聯合起訴他? 三十多間對手哪會去支持他? 要比中立他不夠這邊來!
2. 看到 WHMCS 首十位申請的每月減 $10 的計劃仍然剩下 10 個名額, 討論區還要寫激情贊助, 其實目的是否想出位?
3. 即使上述兩點都不是, 我們在那邊宣傳各自的網存, 萬一負評 Hehehost 會否被 Ban?

這樣大家還要去的支持的話, 那便去吧 ...
原帖由 akymakr 於 2014-12-7 18:11 發表
其實他是想藉這裡上位吧?

還有那網站什麼已收到回應的網存公司, 好像我也有份 ...
但我就沒有聯絡過他了, 電郵確是收過一封。
在那邊註冊了一個帳號結果連電郵都收不到 ...

這裡有三點想大家思考一下:
1. 既然他發 ...

另,其實佢做收費空間
(以海外標準既話)有HTTPS已經係最低要求
唉.算啦,我只係覺得佢繼續咁搞落去一定死硬
1 Email View Tracking

3 永恆討論區 etnForum (本站服務提供者)
我們在這裏宣傳各自的網存, 萬一負評 永恆討論區 etnForum 會否被 Ban?
永恆討論區 etnForum = HKWHF = A. Akiyama?
原帖由 hehe 於 2014-12-8 01:20 發表

我們在這裏宣傳各自的網存, 萬一負評 永恆討論區 etnForum 會否被 Ban?
永恆討論區 etnForum = HKWHF = A. Akiyama? ...
Email View Tracking

看了就是已接觸

永恆討論區 etnForum = HKWHF = A. Akiyama?

www.etnForum.com 可以找到etnForum的網存嗎?
另,睇番你果邊 `論壇寄存由 hehehost 激情讚助! 查詢: [email protected]`
這邊也沒這麼過份吧!
呵呵,算啦,有心做網存既話就認認真真,唔好周圍惹人,唔好係d咁既位浪費時間喇

原帖由 hehe 於 2014-12-8 01:20 發表

永恆討論區 etnForum = HKWHF = A. Akiyama? ...

先唔理 Email Tracking,因為我唔係 A. Akiyama 本人,我亦冇做開網存所以一定收唔到。
而且我講到明呢個網站係中立嘅,我呢邊開咗咁耐,你有冇見過佢開 Post 宣傳又或者我貼到成個網都係佢嘅廣告?
即使係你需要為 HEHEHost 申請香港網頁寄存討論區 HKWHF 認證,我哋一樣會照批俾你。

仲有就係,而家呢個問題係你改走我個網典資料,而唔係呢邊會唔會 Ban 非永恆討論區嘅廣告。我嘅目的唔係要針對 HEHEHost,而係針對你改網典內容嘅行為。
所以你唔使拎你嗰個同我嗰個比,我呢邊嘅資源全部由其他人贊助。我只係感激永恆討論區先加入佢聯盟,唔係激情贊助,所以唔好搞錯。
(當然都要感謝 v998 提供 .tk 域名,有需要時我會申請番一個 .com)

最後有關你個萬一負評其他網存會否被 Ban,請參閱壇規。
※ 如果永恆討論區負評你個 Host,我一樣會刪佢 Post,我呢邊嘅中立性你唔需要過份操心。
咁多(兩)位你地好  我係 PETER, HKHOSTFORUM 黎講返呢件事

首先  唔講真係唔知道有呢個FORUM存在  唔好意思

HEHEHOST 我都係網上面識, 佢地本身已經有做緊另外一間HOSTING, 咩名我都唔知, 但係佢肯比個位我放個FORUM仔咁, 所以好激動咁加左佢個名係下面, 而家已經刪左, 佢都好明白, 我地 HKHOSTFORUM 冇話要幫死一個網存宣傳, 而係全香港已知既所有網存公司

有幾句回應返

Akiyama : "既然他發佈假消息指數十間已接觸他, 我們是否可以聯合起訴他? 三十多間對手哪會去支持他? 要比中立他不夠這邊來!"

講哂出黎都唔夠中立, 仲可以話假O既, 我大可以將另外 5X 間都寫埋出黎, 但係咁樣做冇意思, 因為佢地根本連 EMAIL 都未睇過. 你話我有做 TRACKING, 我而家打緊字呢度O既"FORUM"都有TRACK緊我, 你下面個簽名檔連我用咩BROWSER上網都知, 我係咪都可以"起訴"埋你? 另外, EMAIL 好似得你收唔倒

HKWHF: "先唔理 Email Tracking,因為我唔係 A. Akiyama 本人,我亦冇做開網存所以一定收唔到。"

唔岩你都比個 EMAIL ADDRESS黎, 我SEND 返一樣O既野比你, 都係簡單介紹信咁, 不過我怕你一直唔認自己係 Akiyama 呢個假像會比人識穿, 雖然已經係公開O既秘密

"即使上述兩點都不是, 我們在那邊宣傳各自的網存, 萬一負評 Hehehost 會否被 Ban?"

唔會 只怕你唔敢黎

V998 "這邊也沒這麼過份吧!呵呵,算啦,有心做網存既話就認認真真,唔好周圍惹人,唔好係d咁既位浪費時間喇"

你O係HKWHF 點解比人BAN 我就唔清楚, 但係HEHEHOST 就唔關我事O既 新論壇會好歡迎你

另外我問左  上面個 HEHE 唔係 HEHEHOST 個面O既人  有人要扮其他人  佢都冇辦法咁話 "製造有人上佢論壇既假像"
我IP得呢個  網典都係BAN我呢個IP  冇需要扮另外一個人
原帖由 hkhostforum 於 2014-12-9 17:03 發表
咁多(兩)位你地好  我係 PETER, HKHOSTFORUM 黎講返呢件事

首先  唔講真係唔知道有呢個FORUM存在  唔好意思

HEHEHOST 我都係網上面識, 佢地本身已經有做緊另外一間HOSTING, 咩名我都唔知, 但係佢肯比個位我放個FOR ...
  唔講真係唔知道有呢個FORUM存在

咪玩啦,evchk 上面咪有囉

HEHEHOST 我都係網上面識, 佢地本身已經有做緊另外一間HOSTING, 咩名我都唔知, 但係佢肯比個位我放個FORUM仔咁, 所以好激動咁加左佢個名係下面, 而家已經刪左, 佢都好明白, 我地 HKHOSTFORUM 冇話要幫死一個網存宣傳, 而係全香港已知既所有網存公司

咁你人緣都幾好喎,呢個咩host連google都冇太多資料

講哂出黎都唔夠中立, 仲可以話假O既, 我大可以將另外 5X 間都寫埋出黎, 但係咁樣做冇意思, 因為佢地根本連 EMAIL 都未睇過. 你話我有做 TRACKING, 我而家打緊字呢度O既"FORUM"都有TRACK緊我, 你下面個簽名檔連我用咩BROWSER上網都知, 我係咪都可以"起訴"埋你? 另外, EMAIL 好似得你收唔倒

「有反應(如回電郵)」睇番呢頁:http://hkhostforum.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3
咩事呀?佢已經講明沒有聯絡過他
仲有「用咩BROWSER上網都知, 我係咪都可以"起訴"埋你? 」:我建議你睇清楚上面係講緊咩事
唔係起訴個track,而係hkhostforum作出虛假聲明
你O係HKWHF 點解比人BAN 我就唔清楚

翻舊帳?算啦,都冇眼睇喇...
---------------------------------------------------------------------------
唉,個論壇管理員唔知係個腦定係隻眼有問題,竟然可以令我有一種同緊內地網評員溝通既感覺
我唔知你理解能力有冇問題,Akiyama 講緊嘅係明明冇回應 / 反應你都可以將佢列表出嚟,當時係冇人知道你用 Email Tracking,因此上一個回應我先話「撇開不提」。
不過回應同反應嘅英文其實都係 Reply 或者 Reponse,如果佢淨係睇過封電郵,可唔可以講成佢有回應或者俾反應你呢?
呢層你自己判斷啦,反正都係你同佢之間嘅事,我唔作太多評論。

重點都係呢幅圖︰

幅圖最可笑嘅地方就係你首尾自相矛盾︰
1. 既然你話自己得一個 IP,而你俾網典封嘅亦都係同一個帳號,咁即係話郁我個網典嘅人就係你。
2. 我個站嘅網典俾人編輯,即改動原有資料,而唔係一個新創建嘅條目,因此你等於己經承認係你改動緊我個網嘅資料,你話自己唔知有呢個壇咪即係自相矛盾?

既然你講到好似好熟我、Akiyama、v998,照道理你應該已經成為行內人好耐啦,做乜仲要講呢啲大話呢?
最後就係︰如果有需要,又或者 HEHEHost 本人請求,我會交出 hehe 嘅 IP 俾警方協助拘捕任何不誠實取用電腦。
原帖由 HKWHF 於 2014-12-9 20:53 發表
我唔知你理解能力有冇問題,Akiyama 講緊嘅係明明冇回應 / 反應你都可以將佢列表出嚟,當時係冇人知道你用 Email Tracking,因此上一個回應我先話「撇開不提」。
不過回應同反應嘅英文其實都係 Reply 或者 Reponse,如果佢淨 ...

話說頭先睇個hehe既email係果d即棄email...
咁IP會唔會係tor出黎
原帖由 v998 於 2014-12-9 21:23 發表

話說頭先睇個hehe既email係果d即棄email...
咁IP會唔會係tor出黎

唔知呢?我查一查先。
最後就係︰如果有需要,又或者 HEHEHost 本人請求,我會交出 hehe 嘅 IP 俾警方協助拘捕任何不誠實取用電腦。

請  我都想睇你敢唔敢   同咩原因

2. 我個站嘅網典俾人編輯,即改動原有資料,而唔係一個新創建嘅條目,因此你等於己經承認係你改動緊我個網嘅資料,你話自己唔知有呢個壇咪即係自相矛盾?

因為你地(姐係你)個 FORUM 只係原名抄返黎, 買個 $1.99 USD O既 .TK 返黎就話人地抄你個名   人地一時睇唔倒都真係怪唔倒人

呢個係我O係你地兩個個"大"FORUM 度回既最後一次    報左警記得通知我   我EMAIL 係   [email protected]

唔好當冇左件事呀  唔係會比你地自己D "行家" 笑架   
原帖由 hkhostforum 於 2014-12-10 07:28 發表

請  我都想睇你敢唔敢   同咩原因

因為你地(姐係你)個 FORUM 只係原名抄返黎, 買個 $1.99 USD O既 .TK 返黎就話人地抄你個名   人地一時睇唔倒都真係怪唔倒人

呢個係我O係你地兩個個"大"FORUM 度回既最後一次   ...

都喺嗰句,睇圖就得︰

上面幅圖係網典編輯差異,左邊係你編輯之前 Akiyama 最新編寫嘅記錄,右邊係你改走嘅地方。
邊個講緊大話,一目了然。

我呢個壇 2011 年 10 月 30 日建立,你個站只係起左短短幾日,仲要得幾個會員,會有人幫你寫網典?
既然你都話自己係行家,你點會記錯壇名?香港網存論壇,http://www.hkwebhostingforum.com
我開呢個壇嘅時候係故意將「網存」用全寫「網頁寄存」,為免同佢撞我亦都將「論壇」改成「討論區」。
第一︰香港網存論壇係冇官方英文名,HKWHF 只係會員俾佢嘅一個簡稱,我個站係故意加埋英文名;
第二︰佢個中文壇名得六個字,我個壇名足足九個字,文字長度多 50%,但你偏偏將「網頁寄存」換番做「網存」。
第三︰我喺網址填嘅網址係用短寫 hkwhf.tk,作為行家你點可能唔清楚網香港網存論壇個 .com 係非常長?
第四︰無論你係改我個網典又好,改香港網存論壇個網址都好,亂改人嘢就係唔啱。(我見到你喺香港網存論壇都有修改過,你唔好話我知你睇錯網典)
既然你係行家,我勸你一句,作為行家應該要有番少少職業道德。

如果你驚我唔敢報警,你就大錯特錯。唔係我唔敢報,只係 hehe 用 Tor 嚟上呢個壇,我哋難以掌握佢真實 IP。
但我對佢有一樣嘢好在意,點解佢會知道係 Email Tracking?呢樣嘢我要問一問 Akiyama 睇下佢確唔確認到封 Email 有 Tracking。
喺 hkhostforum 你有貼 Akiyama 嘅資料落去,如果真係發現有 Tracking,好明顯 HEHEHost 有聯絡過你提供資料。
咁嘅話,你其實係知道有 Email Tracking,而 hehe 亦有提到 Email Tracking,點解你仲會話上面嘅 hehe 係假嘅呢?

雖然 hehe 係用 Tor 上嚟呢個壇,但你知道佢嘅內部嘢知得咁清楚,我哋唔可以排除其實你就係 hehe 本人嘅可能性,再喺論壇開分身企圖混淆視聽。
所以如果要將 IP 交俾警方協助調查的話,我哋只能交你嗰個俾警方調查,因為你個 IP 由始至終都係固定,希望你唔好介意。
我只係想搵到邊個冒充 HEHEHost,還番 HEHEHost 一個清白。始終我哋個壇同佢係冇過節,成個 Post 亦都唔係針對間網存。

其實比埋hehe既tor exit ip都得,其實有機會捉得番
TO hehe, 唔好以為tor好安全,今年已經捉左幾十個用tor做犯法既
不過我想澄清番一件事︰

我哋論壇立場中立,亦冇針對任何一間網頁寄存商,包括 HEHEHost。既然有人話 hehe 係假嘅負責人,我哋想查清真相昬。請唔好諗住偷換概念,以為呢個帖係針對 HEHEHost。
即使 HEHEHost 登記成為本站認可甚至宣傳,我都係無任歡迎,因為本壇係中立。我咃亦冇因 HEHEHost 而受到傷害,唔明點解有人打算出激將法「驚你唔敢報」。
(其實我由此至終都冇提及「報警」兩個字,因為 HEHEHost 被冒充一事本站並唔係受害者,我亦已經講明除非 HEHEHost 要求,唔清楚點解有人可以理解錯)
原帖由 HKWHF 於 2014-12-10 19:44 發表
不過我想澄清番一件事︰

我哋論壇立場中立,亦冇針對任何一間網頁寄存商,包括 HEHEHost。既然有人話 hehe 係假嘅負責人,我哋想查清真相昬。請唔好諗住偷換概念,以為呢個帖係針對 HEHEHost。
即使 HEHEHost 登記成為本站認 ...

其實係因為佢係hehehost
但唔係有句「如果有需要,又或者 HEHEHost 本人請求」咩?
呢個post已經搞到我好亂
原帖由 v998 於 2014-12-10 21:35 發表

其實係因為佢唔係hehehost
但唔係有句「如果有需要,又或者 HEHEHost 本人請求」咩?
呢個post已經搞到我好亂

係有講過「如果有需要,又或者 HEHEHost 本人請求」呀,因為我又唔係受害者,如果佢覺得有需要的話我咪代佢 Send 俾警方。
從一開始就係咁嘅意思之嘛,只係有人話「驚你唔敢報」咁解,雖然唔知點解佢可以扭曲晒成個意思……

抱歉最近有點忙沒有空來回應

正如 hehe 所說, 我收到的電郵的確附有 Tracking 的資料, 難以想像 hehe 並非 HEHEHost 的負責人, 所以我傾向相信站長的論點。
既然 hkhostforum 可以從 HEHEHost 知道這麼多的資訊, 但 hehe 又如實道出有 Email Tracking 一事, 兩者其實是同一人並非不可能。

也許暫時只有我一個人知道, 就是香港網存論壇有一篇新公告標題名為:「新論壇」而網址正正指向 hkhostforum。
發起人正是 v998 的仇家: 路人乙。
路人乙你真的讓我搞不清楚你的英文名究竟是 Peter 還是傳聞中的 Roland Ma 了 ...

但無論是那一個都好, 反正都是行家, 希望你可以互相尊重。
路人乙, 如果你真的要吞了整個香港網存論壇落肚, 我亦不會阻止, 亦無能力阻止
但希望你即使是行家也請保留一點人品。

還有我翻查過域名記錄, EZ-CONCEPT 曾經註冊過 hkhostforum.com 這域名, 但看起來不像同一個人。
因為 EZ-CONCEPT 當時亦因為網存論壇荒廢了一段時間才建立的, 所用的程序也不是 Discuz! 而是 MyBB ...

而且網存論壇更新成 X3.1 的時候 EZ-CONCEPT 亦有道賀, 相信這兩個網站應該是不同人。
(然而最終結果如果真的是同一人的話, 那香港網存界就應該被黑箱作業了)
原帖由 akymakr 於 2014-12-11 11:25 發表 [url=https://www.hkwebhostingforum.net/redirect.php?goto=findpost&pid=375&ptid=234]發起人正是 v998 的仇家: 路人乙。

仇家...幾時變得咁嚴重 
話說我真係唔知佢想點...
佢果時就搞我,依家要仲要搞埋HKWHF?
算啦,都幾年喇,都唔記得佢幾時ban我既
希望佢唔好越搞越大,最後害番佢自己
話說 HEHEHOST 得個大公仔。
原帖由 Technetcal 於 2015-1-12 17:58 發表
話說 HEHEHOST 得個大公仔。

要去 c.hehehost.com 先有嘢睇。
原帖由 HKWHF 於 2015-1-12 21:22 發表

要去 c.hehehost.com 先有嘢睇。

原諒我要求知慾高, 查証如下

http://who.is/whois-ip/ip-address/128.199.237.108
http://verify.cpanel.net/index.cgi?ip=+128.199.237.108
Fetch 出黎都只係睇到 Digitalocean vps + cpanel vps

http://www.whmcs.com/members/verifydomain.php
Check 下個 domain verification 有好野睇。

原帖由 Technetcal 於 2015-1-13 11:17 發表

原諒我要求知慾高, 查証如下

http://who.is/whois-ip/ip-address/128.199.237.108
http://verify.cpanel.net/index.cgi?ip=+128.199.237.108
Fetch 出黎都只係睇到 Digitalocean vps + cpanel vps

http://www.whm ...

上面我就冇追查到佢用邊間公司,但 WHMCS 好似曾經係有授權,唔知係咪過咗期呢?